Akne

AKNE – Acne vulgaris

Definicija: A. Vulgaris je česta androgen-zavisna dermatoza koja se pojavljuje u seboroičnim predelima u doba puberteta (počinju da funkcionišu sebacealne žlezde, koža počinje više da se masti).

Učestalost: Jedna od najčešćih dermatoza, pogađa oba pola, opaža se kod 80% adolescenata, najčešće se javlja između 13-15 godine života, nakon 20-e godine se obično povlače, no mogu potrajati i duže.

Uzroci akni: Bitnu ulogu u nastanku imaju nasleđe, hormoni i bakterije (Propionibacterium acnes).

Lokalizacija i klinička slika: Na licu se javljaju otvoreni i zatvoreni komedoni, a mogu da se jave i na vratu, ramenima, grudima i leđima.

Ako dominiraju komedoni oboljenje se naziva acne comedonica, kad prevladavaju folikularne papule i pustule acne papulo-pustulosa, a kad se prave i cistični noduli govori se o acne nodulo-cystica.

Lečenje: U većini slučajeva akne spontano nestaju posle puberteta ali je potrebno efikasno lečenje da se spreči nastanak ožiljaka.

Akne se leče lokalnom i sistemskom terapijom.

Lokalno se u terapiji koriste topikalni retinoidi, benzoil-peroxid, topikalni antibiotici (eritromicin i klindamicin- losioni).

U opštem lečenju daje se antibiotska terapija, a kod težih slučajeva kao i kod blažih oblika acne vulgares koji se ne popravljaju na lokalnu terapiju, duže vremena daje se Isotretinoin- Roacurane u toku 4-7 meseci (ne sme se koristiti tokom trudnoće).