EKCEM NA KOŽI

Ekcemi su pruriginozne dermatoze (odlikuju se prisustvom svraba) koje mogu biti izazvane spoljnim i unutrašnjim faktorima, a karakterišu se pojavom vezikula, vlaženjem i deskvamacijom.

Postoji nekoliko tipova ekcema: kontaktni alergijski ekcem, kontaktni iritativni ekcem, dishidrotični ekcem, ekcem izazvan mikrobima ili proizvodima njihovog metabolizma, numularni ekcem i atopijski dermatitis.

Atopijski dermatitis je hronično recidivirajuće oboljenje kože čije su dominantne odlike svrab i suva koža. Zahvata veliki deo opšte populacije – u razvijenim zemljama oko 20%.

To je multifaktorijelno nasledno oboljenje u čijoj osnovi su imunološki i fiziološki poremećaji.

Klinička slika: Koža atopičara je suva, bez sjaja, javlja se crvenilo sa perutanjem i svrab koji je najraniji simptom bolesti. Oko 70% atopičara oboljeva u prvim godinama života, promene se lokalizuju na obrazima, čelu i bradi- centralni deo lica je pošteđen. Promene se mogu proširiti na kapilicijum, pregibe a u težim slučajevima mogu se generalizovati. Često se javlja preosetljivost na polen, što se može manifestovati kao bronhijalna astma i polenski rhinitis.

Lečenje: Najvažnije je da se pacijenti pridržavaju specijalnog režima u nezi kože, da vode računa o ishrani, da izbegavaju preterano kupanje i pregrevanje.

U lokalnoj terapiji se koriste kortikosteroidni preparati u vidu masti, krema ili losiona i daju se samo u fazama pogoršanja bolesti. Značajno je koristiti indiferentne kremove za negu.

U opštoj terapiji se daju antihistaminici, kod superinfekcija antibiotici. Sunčanje je jako korisno.