VIRUSNE INFEKCIJE KOŽE

Bradavice- verrucae vulgares- infektivne bradavičaste promene na koži uzrokavane humanim papiloma virusima.

Učestalost: Najčešće oboljevaju deca školskog uzrasta, a mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, no najčešće na šakama i podlakticama.

Mogu da se prenesu osobama u okolini i da se rasejavaju sa jednog dela tela na drugi.

Inkubacija traje 2-6 meseci, oboljenje zahvata 7-10% celokupne populacije.

Po izgledu razlikujemo: Verrucae vulgares (obične bradavice)- bradavičaste promene sa neravnom i hrapavom površinom, najčešće se nalaze na dorzumima šaka i podlakticama.

Verrucae planae iuveniles (zaravnjene bradavice), javljaju se kod dece u vidu ravnih papula (čvorića) boje normalne kože, obično se javljaju na čelu, bradi, obrazima i dorzumima šaka.

Verrucae plantares- ove bradavice imaju grubu, keratoznu površinu u čijoj sredini se nalaze crnkaste tačke. Kada ih se više slije u veliku ploču nastaje mozaična bradavica. Javljaju se na mestu pritiska prilikom hodanja- na stopalima i bolne su na pritisak.

Verrucae filliformes- tanke i izduljene bradavice, javljaju se na kapcima, vratu, licu, nosu.

Terapija bradavica: Mogu se uklanjati krioterapijom (smrzavanjem tečnim azotom), termokauterom i radiotalasima. Uklanjanje radiotalasima traje kratko, bezbolno je jer se obavlja uz lokalni anestetik, bez ili sa minimalnim krvarenjem, nakon tretmana ostaje minimalan ožiljak.

 

Moluške (molluscum contagiosum) su bradavičasti izraštaji u vidu kupolastih papula, veličine 2-6 mm, boje su normalne kože ili svetloružičaste sa udubljenjem u središtu.

Učestalost: Bolest je najčešća u dečjoj dobi i kod osoba na imunosupresivnoj terapiji. Izazivač moluški je DNK virus iz grupe Pox virusa, inkubacija iznosi 3-7 nedelja. Promene su obično grupisane, šire se po telu sa jednog mesta na drugo i mogu se preneti na osobe sa kojima je oboleli u bliskom kontaktu.

Klinički razlijkujemo 3 tipa:

I tip – javlja se kod dece na trupu, licu i ekstremitetima.

II tip – javlja se kod odraslih i spada u STD (polno prenosive bolesti) pa tako promene nalazimo na mestu kontakta, odnosno na stomaku, butinama i polnim organima.

III tip – viđa se kod imunosuprimiranih osoba (kod obolelih od AIDS-a i pacijenata na imunosupresivnoj terapiji).

Treapija: Promene se odstranjuju oštrom kiretom ili tečnim azotom, i radiotalasima.  Radiotalasna metoda je visoko efikasna u odnosu na tečni azot jer se njom moluške uklanjaju u potpunosti samo jednom intervencijom, tretman traje nekoliko sekundi, bezbolan je i ostavlja jedva primetan ožiljak.

 

Kondilomi- condylomata acuminata (anogenitalne bradavice) obično se prenose polnim putem, uzrokuju ih humani papiloma virusi (najčešći uzročnici su HPV6, HPV11, HPV16 I HPV18).

Spada u STD (polno prenosive bolesti).

Najčešće se manifestuju u uzrastu od 18-25 godina, podjednako kod muškaraca i žena.

Inkubacija traje od 10 dana do 6 meseci.

Kliničke promene su u početku u vidu malih bradavičastih bledožutih papula koje se zatim izdužuju u papilomatozne izraštaje sa oštrim vrhom, često su na peteljci, na koži anogenitalne regije (predeo polnih organa i anusa).

Terapija: Tečni azot, elektrokauterizacija, podofilin, radiotalasi. Radiotalasima se uklanjaju bezbolno uz lokalnu anesteziju, ova metoda ima visok stepen efikasnosti, oko 97% je procenat izlečenja, za kratko vreme se odstrani veliki broj promena. Posle uklanjanja ostaje tanka krasta koja otpada za nekoliko dana.