PRP LICA

Procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, sjaj i volumen. Traganjem za najadekvatnijom stimulacijom kože prirodnim putem došlo se do rešenja da se u kožu ubrizga sopstvena krvna plazma tehnikom mezoterapije. Takva metoda naziva se PRP – platelet rich plasma tretman.

 

Šta je PRP plazma tretman?

Više od 30 godina krvna plazma bogata trombocitima se sa uspehom i preporukama koristi u procesima bržeg zarastanja tkiva, posebno u ortopediji i kardiologiji. Od 2005. godine PRP plazma tretman se koristi i u estetskoj dermatatologiji zahvaljujući mnogobrojnim faktorima rasta koje dobijeni serum sadrži. Dobijeni koncentrovani faktori rasta stimulišu obnavljanje volumena istanjene kože, remodeliranje kolagena.

 

Koji je cilj tretmana­?

Cilj tretmana je da izgledate sveže i odmorno, i više godina te da uklonite umorni i beživotni izgled lica uz korekciju drugih estetskih nedostataka te pomlađivanje vrata, dekoltea i šaka. Bitno je da vam se ne žuri s rezultatima odmah jer s vremenom budu sve bolji što pojedincima odgovara da se promene ne vide naglo nego postupno. Pri tome niko vas ne pita što ste radili jer zadržavate prirodni izgled.

 

Kako se radi PRP tretman?

Procedura se izvodi tako što se pacijentu vadi njegova sopstvena krv. Tako dobijena krv se stavlja u poseban aparat i pomoću centrifugalne sile se u potpunosti odvoje crvena krvna zrnca od seruma. Kapi dobijenog seruma se aplikuju u kožu na tretiranoj površini tehnikom mezoterapije. Aplikovani trombociti otpuštaju faktore rasta tokom 7 do 10 dana od urađenog tretmana. Prvi rezultati PRP tretmana mogu se očekivati nakon mesec dana od obavljenog tretmana.

 

Koliko se PRP tretmana preporučuje?

Preporučuje se do 3 PRP tretmana godišnje sa najmanjim vremenskim periodom između tretmana od 4 do 6 nedelja. Broj tretmana nije ograničen obzirom da se koristi sopstveni krvni serum. Potrebno je 2 do 4 meseca da bi se video pun rezultat procedure.

 

Koji su neželjeni efekti PRP tretmana?

Tokom procedure može se pojaviti modrica prečnika do 3mm, a izuzev toga ne postoji nikakva mogućnost razvijanja alergijske reakcije jer se koristi sastavni deo sopstvene krvi.

PRP tretman najbolje rezultate postiže za poboljšanje volumena kože i za ublažavanje ožiljaka, negu kože ruku, poboljšanje rasta kose (raste pigmentisana dlaka).

Koji delovi tela se tretiraju?

Celo lice ili pojedini delovi lica, uz vrat, dekolte i šake istovremeno ili odvojeno. Sjajni efekti se dobijaju i na poglavini, gde se prp primenjuje kao poseban tretman ili u sklopu procesa transplantacije kose.

Kako deluje tretman?

Faktori rasta imaju posebno jak izražen efekt pomlađivanja tako što nadoknađuju izgubljeni volumen, stvaraju novi kolagen, smanjuju bore, potenciraju obnovu tkiva. Metabolizam se ubrza te koža postaje sveža i sjajna. Cilj je stimulisati prirodne procese regeneracije te iskoristiti vlastite snage organizma.

 

Kome se ne preporučuje tretman?

– trudnicama
– kod alergije na anestetik
– kod povišenog pritiska
– kod terapije protiv zgrušavanja krvi
– osobama s poremećajem zgrušavanja krvi
– srčanim bolesnicima
– osobama s autoimunim bolestima

Koje su nuspojave tretmana?

Nema nikakvih nuspojava osim ponekad kratkotrajnih modrica koje se lako prikriju s puderom. Moguća je manja kratokrajna natečenost koja često ne bude izražena.

Da li je potreban oporavak nakon tretmana?

Za svaki slučaj savetuje se 1 dan oporavka iako većina osoba dan nakon tretmana ide na posao. Moguća je retko manja natečenost od 1-3 dana. Dan nakon tretmana možete staviti puder.

Koliko je tretmana potrebno?

Većinom potreban je 1 tretman osim kod jače izraženih promena, pojedinih indikacija koje slabije reaguju ili ako želite maksimalno dobre rezultate gde se može ponoviti još 1-2 tretmana. Potrebno je sačekati 1-3 meseca radi donošenja odluke o novom tretmanu.

 

Šta se može tretirati?

– podizanje obrva s kapcima
– oblikovanje i povećanje usana
– smanjivanje bora
– oblikovanje lica
– nadoknada volumena lica
– pomlađivanje šaka, vrata i dekoltea
– smanjivanje ožiljaka posebno od akni
– smanjivanje podočnjaka i lažnih podočnjaka
– metoda izbora pomlađivanja područja oko očiju
– uklanjanje tamne pigmentacije kod podočnjaka
– povećanje i oblikovanje obraza
– pomlađivanje površine kože
– manji mlohavi podbradak